Rave Against the h&m Greenwashing Machine

H&M adverteert uitgebreid met een reparatieservice en de verkoop van tweedehands kleding om de aandacht van consumenten actief af te leiden van de niet-duurzame bedrijfsvoering. Dit is 'greenwashing' ofwel het bieden van misleidende informatie om producten duurzamer te doen lijken dan in werkelijkheid het geval is.

Donderdag 25 november om 14.00 uur houdt Extinction Rebellion (XR) Fashion Action een 'Rave Against the Greenwashing Machine' tijdens de heropening van het H&M filiaal op Kalverstraat 181-183/Rokin 140-142 in Amsterdam. Met deze een 'toxic system rave' flashmob, die uitmondt in een straat-rave, vraagt zij aandacht voor de hardnekkige greenwashing door H&M. Terwijl H&M volhardt in een vervuilend beleid van misdadig niveau, probeert het dit te verhullen met het ene na het andere 'groene' initiatief. Het bedrijf heeft zelfs het lef om in zijn winkels een reparatieservice en tweedehands kleding aan te bieden. Dit is je reinste greenwashing. Een werkelijk duurzaam H&M ziet er totaal anders uit. 

H&M en greenwashing

H&M staat bekend als 'fast fashion' keten, wat betekent dat het veel en goedkope kleding produceert. Grootschalige uitbuiting is inherent aan de productieketens van snelle modebedrijven als H&M. Naast de slechte omstandigheden en lage lonen waar hun werknemers slachtoffer van zijn, draagt H&M sterk bij aan de vernietiging van de natuur met torenhoge CO2 uitstoot, extreem waterverbruik en enorme bergen overtollig afval. De huidige nadruk van H&M op 'duurzame' producten, reperatieservices en verkoop van tweedehands kleding kan daarom worden gekarateriseerd als niets meer dan een afleidingsmanouvre ofwel 'Greenwashing'. Goedbedoelende klanten wordt zand in de ogen gestrooid door ze van overtuigende misleidende berichtgeving te voorzien.

Rave Against the Greenwashing Machine

Tijdens de 'feestelijke' heropening van het H&M filiaal op Kalverstraat 181-183/Rokin 140-142 in Amsterdam vraagt XR Fashion Action aandacht voor H&M's greenwashing met een toxic system straat-rave. De rebellen blokkeren de straat voor het H&M filiaal met een toxic system rave en delen flyers uit. Ook worden er toespraken gehouden om iedereen op de hoogte te stellen van de misdadige praktijken van H&M. Woordvoerder Robin: "H&M tilt greenwashing naar het volgende niveau. Ze gaan nu in één van hun winkels reparatieservice en tweedehands kleding aanbieden, in één van meer dan honderd winkels. Het lijkt alsof ze XR Fashion Action vorig jaar gehoord hebben, maar niet goed genoeg. Deze services zijn onderdeel van de greenwashing campagne van H&M. Ze merken dat mensen kritischer worden op wat ze allemaal kopen en ze zien dat geven om de planeet trendy is. Wij trappen daar niet in!" 


Next
Next

Uyghur Solidarity Action AT C&A