Actievormen

Guerrilla reparatie

 Deze acties bieden een kameraadschappelijke ruimte voor creativiteit en kunstzinnigheid en ontwikkelen tegelijkertijd belangrijke levensvaardigheden zoals het herstellen van kleding. Het is een centrale waarde van Fashion Action dat we als samenleving onze relatie met de kleding die we bezitten moeten veranderen, door ze meer te leren koesteren en liefhebben zodat we ze niet meer behandelen als louter wegwerpartikelen. De Guerrilla Repair workshops vinden ook plaats op plaatsen waar mode wordt geconsumeerd, zoals winkelcentra en winkels, om een direct alternatief te bieden voor dergelijke uitbuitingspraktijken. U kunt hier een handige gids downloaden over hoe te repareren, gemaakt door een van onze getalenteerde rebellen. 

 

Skillshares 

Vergelijkbaar met onze Guerrilla Repair workshops, creëren deze knutselcirkels ruimte voor creatie, binding en vooral het bieden van regeneratieve alternatieven voor fast fashion. Tijdens deze evenementen worden vaardigheden als haken, breien en verstellen gedeeld. Soms mengen we deze ook met andere vormen van kunst zoals muziek of poëzie. Zie onze kalender voor het volgende skillshare evenement.

 

Kledingruil

Wij organiseren kledingruilacties om een alternatief te bieden voor het kopen van kleding. Tijdens deze evenementen is iedereen welkom om kleding die zij niet meer dragen mee te nemen om deze te ruilen voor een 'nieuwe' set kleding. Op deze manier herbruiken we de kleding die we al hebben en belanden ze niet op de vuilnisbelt, in de natuur. Natuurlijk ben je ook welkom om kleding mee te nemen als je zelf niets hebt om in te leggen. Zie onze kalnder voor de volgende kledingruil!

 

Modeshows & optredens

Na een reeks mini-modeshowacties hielden we onze grootste tijdens Black Friday Rebellion op 29 november 2019. Twee belangrijke openbare plekken van massaconsumptie werden bezet: Winkelcentrum Hoog Catharijne (Utrecht) en vervolgens de Dam (Amsterdam) door de duurzame modeshows. Het publiek werd via krachtige performances, gepassioneerde toespraken en informatieve flyers laten zien hoe de mode-industrie, geïllustreerd door Black Friday, mensenrechten en ecologische rechten schendt. Een recenter voorbeeld is de Free(ky) Friday actie tijdens Black Friday in 2022 op de Dam, waar de Trashion Dress werd getoond.

 

#Boycottfashion

We steunen de campagne van XR Boycott Fashion om mensen aan te moedigen te stoppen met het kopen van fast fashion-producten en zich ertoe te verbinden deze gedurende 52 weken te boycotten. Dit komt door de giftigheid van de fast fashion-industrie, die de aarde vervuilt en haar mensen uitbuit. We erkennen echter ook dat deze campagne moet pleiten voor een rechtvaardige transitie voor werknemers in de hele toeleveringsketen, en dat ze moeten worden beschermd tijdens de achteruitgang van grote merken als gevolg van een afnemende consumentenvraag. Mensen in armoede duwen door werkloosheid is niet iets waar we achter staan. Dus terwijl we de mode #boycotten, houden we ook rekening met werknemers.

 

Solidariteitsacties

Sommige van onze acties zijn expliciet solidair met een andere actie, beweging of groep. Dit soort acties overlappen vaak met andere actievormen. Een voorbeeld is de actie Justice for Jeyasre, toen Fashion Action zich aansloot bij een internationale oproep tot solidariteitsacties om aandacht te vragen voor de gruwelijke moord op Jeyasre, een jonge kledingarbeider. Een ander voorbeeld is een serie Oeigoerse solidariteitsacties in 2020 samen met o.a. de Nederlandse Oeigoerse Mensenrechten Stichting en Oeigoerse individuen.

 

Directe acties

Een directe actie is een actie die disruptief is en vaak gepaard gaat met een hoger juridisch risico -maar er zijn veel rollen met een laag risico die essentieel zijn om een directe actie te mogelijk te maken. Het kan vele vormen aannemen, zoals een blokkade, een bezetting of jezelf ergens aan vastplakken. Het is een vorm van protest die veel druk uitoefent op je doelwit en mogelijk ook een breed publiek kan bereiken.